- microscoop-expert.nl
- Toepassingen
- Voedselonderzoek
Microscopen voor voedselonderzoek
Uiteenlopende disciplines
Voedselonderzoek bestaat uit diverse disciplines uit de agrarische wetenschap, technologie, techniek, chemie en gedragswetenschappen. Het omvat het onderzoek naar de oorzaken van de achteruitgang van het voedsel, de ontwikkeling van betere conserveringsmethoden en factoren die de smakelijkheid en aantrekkelijkheid van voedsel voor consumptie voor de consument verbeteren.
Getoonde producten: 1 - 5 van 5
Meer weten? Lees dan even verder
Belangrijk onderzoek
Gebieden die belangrijk zijn in lichtmicroscopie zijn microbiologie (de rol van ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in voedsel productie en conservering), kwaliteitscontrole (voor het opsporen van eventuele verontreinigingen en ongewenste veranderingen in de consistentie van voedsel tijdens hun ‘schapleven’) en voedselonderzoek. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de effecten van voedselstabilisatoren van emulsies te onderzoeken bij verschillende temperaturen, kristalvorming tijdens opslag en de effecten van verschillende productiemethoden op de textuur en uiterlijk van voedingsmiddelen voor de consument.
Belangrijke lichtmicroscopie technieken zijn stereomicroscopie voor grove waarnemingen van voedselmonsters, fase-contrast microscopie, donkerveld, helderveld, fluorescentie microscopie en confocale microscopie. (voor grondig onderzoek van textuur en opsporen van verontreinigingen)
Bij kleuren van monsters is het mogelijk om bepaalde bestandsdelen van levensmiddelen zoals zetmeel, eiwitten, cellulose, vetten en mineralen te onderscheiden. Polarisatiemicroscopie maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de kristalvorming en het opsporen van contaminanten. Confocale microscopie kan gebruikt worden om stressvervorming van voedingsmiddelen te bestuderen.