Microscopen voor plantkunde

Plantkunde is de studie van structuur, reproductie, groei, metabolisme en ziekten van planten. Het is relevant voor een breed scala van aanverwante disciplines zoals de geneeskunde, de productie van levensmiddelen, milieu-wetenschap en het aanbod van vele materialen. (hout, vezels, papier, linnen en biobrandstoffen)

Verschillende opties

Er is een breed scala van optische beeldvormingstechnieken die van toepassing zijn op plantenwetenschap. Van stereomicroscopie voor het microscopisch onderzoek van de grotere exemplaren tot helderveld voor het bekijken van gefixeerde en gekleurde plantdeeltjes. De meeste state-of-the-art microscopen gebruiken confocale live cell imaging.

GFS (is een fluofoor die in kwallen gevonden wordt en groen kleurt wanneer deze in blauw licht wordt gezet). Deze fluofoor kan in combinatie met een confocale en time-lapse imaging gebruikt worden door onderzoekers om de belangrijkste cellulaire componenten in levende cellen te identificeren. Deze methode kan gebruikt worden om onderzoek te doen naar de groei van bepaalde plant structuren en de reactie op interne (bijvoorbeeld plantaardige hormonen) en externe (bijvoorbeeld licht en temperatuur) stimuli.

Andere microscoop technieken zijn zijn donkerveld, fase-contrast en DIC technieken om de oppervlaktestructuur in ongekleurde of lichtgekleurde levende exemplaren te bekijken. Polarisatiemicroscopen zijn ideaal voor de observatie van kristallijne en sterk geordende structuren van planten.

microscoop-expert.nl
Logo