Microscopen voor pathologie

Pathologie is de studie van ziekte en in het bijzonder de structurele en functionele veranderingen die plaatsvinden in de cellen en weefsels tijdens een ziekte. Kennis van deze veranderingen kan worden gebruikt om ziekte te diagnosticeren, het bepalen van de doodsoorzaak, en beter inzicht verkrijgen in de oorzaken, mechanismen en gevolgen van de ziekte.

De toepassing

Een patholoog kan macroscopisch onderzoek doen op weefsel dat verwijderd is tijdens een operatie of na de dood. Deze plakjes weefsel (diepgevroren of gefixeerd) kunnen dan onderzocht worden onder de microscoop. Daarnaast kunnen afgebladderde cellen (cytologie) onderzocht worden. Ook de analyse van lichaamsvloeistoffen op abnormale niveaus van chemicaliën en/of de aanwezigheid van kristallen (met behulp van een polarisatiemicroscoop) of het uitvoeren van moleculair onderzoek bij de diagnose van ziekten valt onder pathologisch onderzoek. Histologische kleuringstechnieken staan ​​centraal bij het ​​identificeren van abnormale cellen en weefsels onder de lichtmicroscoop.

Belangrijke klinische microscopie technieken zijn helderveld-microscopiedonkerveldDICfluorescentie microscopie, histochemieimmunocytochemieimmunohistochemiepolariserende en digitale beeldbewerking.

microscoop-expert.nl
Logo