Microscopen voor Histologie

Histologie is de studie van weefselmorfologie met behulp van licht- of elektronenmicroscopie. Weefselmonsters zijn over het algemeen verkregen door middel van een operatie, biopsie of post mortem.Vaak wordt weefsel voorbereid middels fixatie (dit wordt gedaan met formaldehyde) dat er voor zorgt dat het weefsel niet verder bederft.

Fixatie van weefsels

Dit gebeurt middels inbedding in was, snijden van 2-8 micron plakjes met een microtoom of invriezen en snijden met een cryostaat. De dunne plakjes weefsel worden dan geplaatst op een glazen microscoopglaasje voor kleuring.

Er is een groot scala van histologische kleuringen beschikbaar om bepaalde celcomponenten te kunnen identificeren. Ook kunnen fluorescente kleurstoffen en immunohistochemische labels gebruikt worden om specifieke eiwitten, koolhydraten en vetten kenbaar te maken.

Belangrijke microscopische technieken in de histologie zijn helderveld-microscopie, fluorescentie-microscopie, en immunofluorescentie. Ergonomisch ontwerp is ook een belangrijke vereiste voor de klinische microscopen.

microscoop-expert.nl
Logo