Microscopen voor hematologie

Hematologie is de studie van het bloed, de bloedvormende organen en bloedziektes. Bloed is samengesteld uit drie belangrijkste celtypes: rode bloedcellen of erytrocyten (met hemoglobine en verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof naar weefsels), witte bloedcellen of leukocyten.

Leukocyten en wat dies meer zij

Deze cellen zijn omgeven in plasma, waarin ook water, voedingsstoffen, eiwitten (vooral stollingsfactoren), hormonen en afvalstoffen zitten. De rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes worden voornamelijk gegenereerd in het beenmerg.Veranderingen in de structuur en het aantal verschillende bloedbestanddelen kan een indicatie zijn van bloedziekten en andere ziekten. Veel van deze veranderingen kunnen worden waargenomen in het bloed en in beenmerg-preparaten (aspiratie en biopsie) met behulp van lichtmicroscopie.

Cellen zijn dun uitgesmeerd op microscoopglaasjes om individuele celtypes te kunnen identificeren en te kunnen tellen. Er zijn verschillende kleuringen te verkrijgen die helpen bij het identificeren van specifieke cellen en celorganellen. Giemsa-kleuring wordt bijvoorbeeld in bloed en beenmergpreparaten gebruikt om rode bloedcellen een roze kleur te geven, bloedplaatjes een lichtroze kleur, lymfocyten en cytoplasma een blauwe kleur en leukocyten en chromatine een magenta kleur. Giemsa-kleuring kan ook gebruikt worden om bloedparasieten zoals malaria en andere spirocheten en protozoa micro-organismen op te sporen.

Belangrijke klinische microscopietechnieken zijn helderveld microscopie, donkerveld, DIC, fluorescentie microscopie, immunocytochemie en immunohistochemie.

microscoop-expert.nl
Logo