Microscopen voor cytologie

Cytologie / cytopathologie is de studie van de celstructuur met als doel de diagnose stellen van een ziekte.Cytologische screening voor ziekten focust zich op abnormale cellen in klinische monsters waaronder bloed, urineascitesceluitstrijkjes en fijne-naald-biopsieën.

Werkwijze

Monsters worden over het algemeen bereid door het verspreiden/aanbrengen van een dunne film van cellen op een prepareerglaasje. Deze worden vervolgens gekleurd (cytologische kleuring, fluorescerende kleuring en immunofluorescerende kleuring) en dan onderzocht door een cytoloog met behulp van lichtmicroscopie om de belangrijkste celfuncties zoals; celkernen, mitochondriën en lysosomen of de aanwezigheid van micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels te identificeren. Cytologie wordt het meest gebruikt voor het opsporen van dysplastische cellen voor screening op kanker en dan met name baarmoederhalskanker. Laser-micro-dissectie kan gebruikt worden om specifieke cellen die van belang zijn voor verdere moleculaire studies die gericht zijn op het identificeren en karakteriseren van chromosomale afwijkingen, gen-mutaties en gen-expressies.

Belangrijke microscopische technieken bij cytologie zijn helderveld microscopie, fase-contrastDICfluorescentie-microscopieimmunofluorescentieFISH en laser-micro-dissectie.

microscoop-expert.nl
Logo