Byomic BYO-ST340 Trino met zoomlens: stereomicroscoop voor uiteenlopende doeleinden
De Byomic BYO-ST340 Trino is een fraaie en robuuste microscoop die geschikt is voor gebruik door gevorderde en professionele microscopisten. Hij is vormgegeven met een stevige metalen behuizing en is uitgerust met zowel onder als bovenverlichting. Hierdoor beschikt u over een stereomicroscoop met uitstekende belichtingstechnieken waarmee u het object uitgebreid kunt bestuderen. Hij beschikt hiernaast over twee oculair-tubussen die onder een hoek van 45° staan, wat ervoor zorgt dat u langdurig comfortabel kunt blijven observeren. Eveneens heeft deze microscoop een derde tubus waarin u optioneel een camera kunt plaatsen. Deze mogelijkheden maken deze microscoop uitstekend geschikt voor het bestuderen van bijvoorbeeld gesteenten/fossielen, munten/stoffen en insecten/planten.
Stereomicroscoop
Een stereomicroscoop wordt normaliter gebruikt voor lagere vergrotingen. Waar bij een biologische microscoop het licht door het object gaat, wordt bij een stereomicroscoop het licht op het object geschenen. Een stereomicroscoop moet niet verward worden met een biologische microscoop die twee tubussen heeft (waar je dus met twee ogen doorheen kunt kijken). Een stereomicroscoop maakt altijd gebruik van twee oculairs maar in tegenstelling tot een binoculaire biologische microscoop heeft een stereomicroscoop twee aparte optische lichtpaden (met uiteraard twee objectieven en twee oculairs). Deze zorgen dat het beeld in het linker oculair iets afwijkt van het beeld in het rechteroculair, wat resulteert in een driedimensionaal beeld van het object dat bekeken wordt.
Een stereomicroscoop wordt doorgaans gebruikt voor objecten die niet doorzichtig zijn en waar licht dus niet door het object heen kan. Hij wordt veelal gebruikt voor het bekijken van gesteenten en insecten, in de juwelenbranche, voor het maken/bekijken van printplaten, materiaalonderzoek etc. Over het algemeen heeft een stereomicroscoop een vergroting tussen de 10x en 45x. Eventueel is deze uit te breiden tot een vergroting van 90x en met oculairen tot 180x.
Trinoculaire microscoop
Wat de Byomic BYO-ST340 bijzonder maakt, is dat hij trinoculair is, in plaats van binoculair. Dit houdt in dat de microscoop in plaats van 2 tubussen, 3 tubussen heeft. Hierdoor kan de observeerder met beide ogen observeren en tegelijkertijd foto's nemen (u kunt een PC oculair gebruiken). De Byomic BYO is in dit opzicht een zeer professioneel model. Deze microscoop is uitermate geschikt voor wetenschappelijke doeleinden. Er zijn vele optionele accessoires beschikbaar voor dit model. Daarnaast is er voor dit model ook een digitaal oculair (inclusief software) leverbaar. Hiermee kunt u de monsters ook observeren op uw PC-scherm. Met de software kunt u uw observaties opslaan en later weer terug kijken.
Zoomobjectief
Duurdere stereomicroscopen kunnen over een zogenaamde traploze “zoom-functie” beschikken. Dit betekent dat je de objectieven niet meer hoeft te roteren om een andere vergroting te krijgen en dat de vergroting dus niet ‘vaststaat. Bij een zoom-microscoop hoeft maar één keer scherpgesteld te worden waarna het beeld scherp blijft over het gehele zoombereik (dit wordt ook wel een parfocale microscoop genoemd). Het voordeel is dat je dus kan ‘inzoomen’ op het object en dat de werkafstand gelijk blijft.
Zoombereik
Dit is het zoombereik van de zoom-(stereo)microscoop. Bij deze microscop is deze 0,7 tot 45x. Dit betekent dat bij het gebruik van een 10x oculair je een vergroting krijgt tussen de 7 en 45x. Binnen deze waarden kan er traploos ‘ingezoomd’ worden op het object. gecombineerd met los te verkrijgen accessoires (oculairen en voorzetobjectief) is de vergroting uit te breiden tot maximaal 225x.
Zoomfactor / zoomratio
De zoomfactor is niets meer dan een wiskundige formule die aangeeft wat de ratio is tussen de maximale vergroting en de minimale vergroting van het objectief. Een zoomobjectief die een maximale vergroting heeft van 5x en een minimale vergroting van 0.62x heeft bijvoorbeeld een zoomfactor 1:8 (5/0.62). Voor veel microscopisten is dit een indicatie van het zoombereik. Zo hebben hele dure stereomicroscopen vaak een maximale zoomfactor van 1:15 betekent dat er een hogere vergroting mogelijk is. Deze microscopen worden niet op onze site aangeboden en kosten veelal duizenden euro’s.
Specificaties:
- Type: stereomicroscoop
- 1 paar WF10x-20mm oculair
- 1 paar rubberen oogschelpen
- 1 blauwfilter (diameter 40 mm)
- 2 objectplaten (zwart/wit en glas) (diameter 95 mm)
- Reservelamp (halogeen) 12V - 10W
- Inclusief: afdekhoes en netsnoer